8 Kasım 2010

Windows Phone 7 de Uygulama Geliştirmek



Mobil pazardaki büyük firmaların şu an Windows Phone 7 üzerinde çalıştığı biliniyor. Windows Phone 7 'li akıllı telefonların Türkiye' ye ulaşması 2011 başlarını bulacağı sanılıyor. Windows Phone 7' nin oldukça gelişmiş, hassas(duyarlı) dokunmatik özelliğinin yanı sıra iPhone, Android gibi akıllı telefonları da aratmayacak özellikleri barındıracak. Oyun severler için, ilk etapta Need For Speed UnderCover, The Sims, Monopoly ve Avatar 3D gibi oyunlar oynanabilecek. WP7 oyunları XBox Live destekli olacak.

Beklendiği gibi internet üzerindeki aramalar Bing destekli olacak. Cihazların ön yüzeyinde hızlı arama butonu yer alacak. Developer'lar için de .Net Task kütüphanesi kullanılarak aranacak kelimeler Bing arama motoruna yönlendirilecek. Buna benzer pek çok Task kütüphanesi ile cihazın task özelliklerinden faydalanabilmek de developerlar için mümkün görünüyor.
(BingMap, CameraCaptureTask,EMail v.s gibi)


Windows phone 7 ’nin Müzik + Video ve Resimler alanlarındaki 2 HUB da toplanacak. İşlevsellik ve görünüm bakımından Zune HD ’ ye çok benzeyecek. Müzik ve Videolar internet üzerindeki podcast yayınlarıda destekleyecek. HUB içerisine entegre edilen Zune Marketplace uygulaması, müzik satın alınabilmesini sağladığı gibi istenilen sanatçının biyografisini ve fotoğraflarını da kullanıcıların takip edebileceği özelliklerde olacak.

Microsoft 'un önceki Windows Mobile Smart Device Project Template'i Visual Studio 2010 üzerinden kaldırması ile birlikte yeni nesil Windows Phone serisi ile araya oldukça belirgin çizgiler çekmiş durumda. Windows Phone uygulamaları Silverlight, XNA ve .NET Framework etrafında şekillenecek. Temel geliştirme aracı olarak Microsoft Visual Studio 2010 ve Expression Blend kullanılıyor.

Windows Phone 7 için uygulama geliştirmeye başlamak isteyenler http://www.silverlight.net/getstarted/devices/windows-phone/ sitesini ve burada duyurulan linklerden faydalanarak kendilerine bir yol haritası çıkarabilirler.
(Getting Started with Silverlight Development on Windows Phone) Ayrıca http://www.silverlight.net/learn/videos/windows-phone/ linki üzerinde bol sayıda giriş düzeyinde Windows Phone 7 videosu bulmak da mümkün.
Yukarıda verdiğim linkten Windows Phone Developer Tools kurulumu yapıldıktan sonra Windows Phone 7 Emulator de yüklenecektir. Elinizin altında bir Windows Phone 7 cihazı olmadan da emulatör ile uygulama geliştirebilmek mümkün olacak. Tabiki emulatör ile cihaz donanımına özgü olabilecek bir takım uygulamaların geliştirilmesinde de zorluk yaşanacaktır (kamera, akselorometre kütüphanesi v.s) Eğer bu konuda yazılım geliştirmek istiyorsak donanımsal özellikleri etkin kullanabilmek adına bir adet Windows Phone 7' ye sahip olmak faydalı olacaktır.
Günümüzden 10-15 yıl önceki mobil teknolojiler ile şu an geldiğimiz noktadaki akıllı telefonlar karşılaştırıldığında, gelinen noktada cep telefonlarının yaygınlığı tartışma götürmez durumda. Önümüzdeki yıllarda da akıllı telefonların (smart phone) yaygınlık kazanacağını ve daha çok gelişeceğini hissedebiliyoruz. Pek çok işimizi gerçekleştirirken de bu telefonların kullanılacağını bugünden tahmin etmek çok da zor değil.
Tabiki Windows Phone 7'nin hızla gelişmesi ve Win. Mobile'ın VS 2010' dan kaldırılması ile birlikte,  endüstriyel çalışma ortamları için geliştirilen windows mobile compact framework tabanlı uygulamaların,  ne kadar süre daha sahalarda boy göstereceğini zamanla göreceğiz. Çok daha uzun yıllar dayanıklı ve endüstriyel yapıda olan cihazlar iş ortamlarında kullanılmaya devam edecektir, fakat akıllı telefonların ve internetin gücü göz önüne alındığında, belirli bir sürenin sonunda elbette akıllı telefonların da iş ortamlarında  yaygınlık kazanacağını söyleyebiliriz..

Iphone, Android ve Windows Phone 7 serisi telefonların şu an ve önümüzdeki yıllarda sürecek rekabetlerinin akıllı telefonları daha çok geliştireceğini, fonksiyonel özelliklerinin artacağını ve fiyatlarının da çok daha uygun düzeylere düşeceğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Hiç yorum yok: